’t Gaat hier dus net iets anders…

Lente… dit was 23 maart

Oké, ik wist dat er wel wat bij kwam kijken als je in een ander land gaat wonen… Maar echt hierop voorbereiden kun je niet! 

 

Zo sta ik bekend in Nederland als de vliegende zuster op de fiets. In de thuiszorg zet ik al mijn kracht op de trappers en sjeesde ik met mijn fiets door de wijk om iedereen op tijd zorg te verlenen. (zucht; die goeie oude tijd) Maar hier is dat net iets anders…. Zo gingen we op de fiets naar de bidstond in… het donker. Iwan racede er vandoor, ik volgde hem ook enthousiast zonder te kijken naar de weg. Eerste fout! Ik ontdekte nog net op tijd de krater in de weg. Ik stond boven op mijn rem om vervolgens te ontdekken dat mijn voorrem beter remt dan mijn achterrem en ik bijna over mijn stuur vloog om in het gat in de weg te verdwijnen. Mijn hart klopte in mijn keel! Oké…, dus voortaan kijk ik naar de weg of er geen gaten in zitten. Er zijn geen fietspaden en auto’s houden geen rekening met fietsers. Er zijn kruispunten waar je echt niet kan oversteken als fietser. Dus les 2: sommige kruispunten en drukke wegen moet je zien te vermijden! Les 3 begint als ik persé op de fiets wil naar mijn taalmaatje. Een tiener uit de gemeente helpt mij met het leren van de Roemeense taal. Zij woont naast de autoweg. Maar halverwege de rit ga ik toch twijfelen. De weg gaat best leuk naar de beneden de berg af, maar er is geen stoep meer en auto’s hebben de snelheid er goed in… Dus leg ik even contact met een lid van het team. En ja, ik mag hier fietsen, ‘maar’, zei hij, ‘je komt op de autoweg uit. Dan kun je beter naast de snelweg lopen.’ ‘O, ja’, vervolgde hij, ‘nog een tip, als je de politie tegenkomt, zeg je gewoon dat je geen Roemeens kan…’ . Mmm… als ik dat al kan zeggen… Maar, zo gezegd, zo gedaan. Ik kwam op mijn bestemming aan! Het voelde toch wel raar om zo naast de autoweg te lopen… het gaat toch wel net iets anders dan ik gewend ben… 

 

Een zorgverzekering regelen gaat ook net iets anders. Zo surf je in Nederland op internet en kies je een zorgverzekering uit met welk pakket je wil. Klaar! Hier gaan we eerst met de auto naar de stad verderop om daar te horen wat je nodig hebt om een zorgverzekering te krijgen. Dan ga je weer terug, breng je eerst je huwelijksakte naar een vertaler om die een week later weer op te halen. Daarna ga je naar het zorgverzekeringskantoor en na wat papierwerk in te vullen betaal je voor een periode vooruit. Dan ga je met al die papieren terug naar de stad verderop om te horen dat je nog een papier mist. Zo kun je weer terug naar de notaris om een verklaring te laten maken… En ja, dan ga je wéér terug en hoop je dat je nu wel alle papieren hebt. Gelukkig na 3 weken en veel papierwerk, handtekeningen en stempels hebben we de verzekering geregeld! Digitale abonnementen afsluiten gaat hier (nog) niet… Tja… Het is en gaat hier net iets anders.

 

Leuk om zo een andere cultuur en gewoontes te leren kennen. Ik ben benieuwd wat we de komende maanden nog gaan ontdekken en ‘wat net even iets anders gaat’…  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *